Heti CD ajánló

Tartalom:
Gustav Mahler: VI. (Tragikus) szimfónia
Pjotr Iljics Csajkovszkij: Rokokó variációk
Sena Dagadu: Lots Of Trees
Jamie Cullum: Interlude
Dead Can Dance: Spleen and Ideal
Silver Shine: Vintage Punk Rock and Roll
Take That: III
Szabó Balázs Bandája: Átjárók
Rolling Stones: Some Girls
Celtic Woman: Songs from the Heart
Syrius: Fáradt a Nap
Caramel: Epicentrum

Gustav Mahler: VI. (Tragikus) szimfónia

A VI., a-moll szimfónia sokszínű karaktereket tartalmaz, hiszen a negatív érzések tárháza kiapaszthatatlan Mahler életművében: könyörtelenség, halálvágy, víziók, menetelés a halálba, néha erőszakosság, az „igen” megkerülése az első tételben, dúrból mollra vált az akkord. A himnikusság, a tragédia mind-mind mahleri sajátosság. A VI. (Tragikus) szimfónia, melyet Berg és Webern az egyik legjobb Mahler-műnek tartott, hatalmas zenekarra íródott, beleértve különleges hangszereket is (cseleszta, kolomp).

Pjotr Iljics Csajkovszkij: Rokokó variációk

Az élő lemezfelvételen a kiadó a többszörös világverseny-győztes, pécsi születésű csellóművész, Várdai István első nagyzenekari koncertjét rögzítette. Érdekessége, hogy Csajkovszkij Rokokó variációi kétszer, két egymástól eltérő verzióban szólalnak meg. Csajkovszkijnak bár sok idejét elvette a komponálástól tanítási kötelezettsége a Moszkvai Konzervatóriumban, de kiváló tanár kollégái és a környezet új művek megírására inspirálta. Fitzenhagen csellóprofesszorral különösen jó barátságot ápolt. Számára, pontosabban vele együtt komponálta a híres Rokokó variációkat, mivel Fitzenhagen nemcsak tanácsokkal látta el a csellószólamot illetően, de létrehozta saját verzióját, a variációk sorrendjének átalakításával. Az ő kérésére gazdagodott a csellóirodalom további két művel: a Nocturne-t az op. 19-es zongorasorozatának darabjából, az Andante Cantabilét az első vonósnégyeséből írta át Csajkovszkij csellóra és kis zenekarra. A Pezzo Capricciosót egy másik csellista barátjának, a Párizsban élő Brandukovnak írta.

Sena Dagadu: Lots Of Trees

Közel tíz év különböző zenei világokban szerzett tapasztalattal a háta mögött jelentkezik új szólóalbummal Sena Dagadu, akit itthon elsősorban az Irie Maffia frontembereként ismer a közönség. Az elsőnél érettebb és színesebb Lots Of Trees, melyen Sena dalszerzőként is bemutatkozik, azoknak is tartogat azonban meglepetéseket, akik a zenekar által képviselt lendületes stadionhangzás mellett a bensőségesebb, soul vagy r'n'b hatású popzene iránt is nyitottak. A 13 számos albumon olyan nemzetközi közreműködőket hallunk, mint a Nigériából a világ zenei színpadaira eljutott Nneka, a ghánai popzene különc kultuszfiguráiként is ismert FOKN Bois tagjai, M3NSA és Wanlow The Kubolor, vagy az orosz származású brit DJ-fenomén DJ Vadim.

Jamie Cullum: Interlude

Új nagylemezzel jelentkezett a britek kedvenc jazz géniusza, Jamie Cullum. Az egyedi stílusáról is ismert zenész új albuma a jazz hőskorszakát idézi fel, hiszen az albumon szereplő dalokat a kiváló zenészek egyetlen szobában, egyszerre rögzítették, csak úgy, mint a jazz legnagyobbjai is annak idején. De más meglepetés is várja a rajongókat, hiszen Gregory Porter, a Grammy-díjas dalszerző-énekes is feltűnik a lemezen, a Dont Let Me Be Misunderstood dalban csillogtatja meg tehetségét.

Dead Can Dance: Spleen and Ideal

A Dead Can Dance egy darkwave zenekar. 1981-ben alakult Ausztráliában, de a következő évben Londonba költöztek. A két állandó tagot koncerteken, illetve lemezfelvételeken több vendégzenész segíti. Zenéjük különlegességét az adja, hogy mediterrán, afrikai, kelta és európai középkori és reneszánsz elemek is jelentős súllyal vannak jelen benne. A dalokat a sötét tónusú zene és a befelé forduló szövegek jellemzik.

Silver Shine: Vintage Punk Rock and Roll

A Rock And Roll a mai popkultúra egyik meghatározó pillére. Egy egész generáció gondolkodását és világképét változtatta meg, óriási hatása megkérdőjelezhetetlen. Még mindig népszerű és vannak új hazai, jeles képviselői, akik egyre több figyelmet kapnak. Ezek közül a Silver Shine az egyik legjelentősebb olyan, több éves múltra visszatekintő zenekar, amely egyelőre külföldön még sokkal jobban csengő név, mint Magyarországon. Külföldön már több, angol nyelvű albumuk is napvilágot látott. A GrundRecords 2013-ban már kiadott egy CD-t a zenekar legjobb dalainak magyar nyelvű verzióival, viszont idén az együttes feldolgozásokat tartalmazó exkluzív albumot készített. A Vintage Punk Rock And Roll című album igazi csemegét ígér a műfaj kedvelőinek, mert nem csak a „kötelező előadók” dalai kaptak helyet a lemezen, hanem meglepetések is. S felkerült a lemezre egy saját szerzemény is, Raise Your Glass.címmel.

Take That: III

Tavaly év végén jelent meg az immár háromtagúra apadt zenekar legújabb albuma. A lemez egyaránt kivívta a hallgatók és a kritikusok elismerését: szinte megjelenése pillanatában listavezető lett hazájában.A korongon lévő 15 darab dallamai a ’90-es évek hangzásvilágát idézik, fülbemászóak és változatosak.

Szabó Balázs Bandája: Átjárók

"A lemez „A-oldala”, az Alizótai álmodozók az együttes saját szerzeményeit tartalmazza, melyek között nem nagyon találtam kritizálható darabot. Dominál benne a funky olyan népművészeti motívumokkal, amelyek mindig jó helyen vannak. Mindig jól szól a hegedű, és mindig jó a basszus is.  A dallamok érdekesek, izgalmasak, a szövegek pedig buliközpontúak, de van mélyebb jelentésük is. A lírai Az ember itt-en az ember nehezen talál fogást. A kritikusi pozíció azért nehéz, mert ha az ember egy jó dologgal találkozik, akkor abban már nem lesz semmi élvezet (a kritika felől). Vagyis nehéz írni olyanról, ami jó, mert nem kihívás. A Pilinszky-versekkel telerakott második oldal pedig a szó legszorosabb értelmében szövegileg tökéletes, zeneileg pedig „csak” annyira jó, hogy az ember újra és újra meghallgassa. Kicsit visszahozza azokat a borongós időket, amikor még mi is és a világ is fiatalabb volt, és az idealizmus sem volt főbűn.” (Részlet a www. mymusic.hu Két albumnyi valódi zene c. lemezkritikájából.)

 

Rolling Stones: Some Girls

A Rolling Stones… Sok féle módon befejezhetõ a mondat, úgy mint: „…minden idõk egyik legsikeresebb zenekara”, vagy éppen „…a legizgalmasabb, legtermékenyebb, legnagyobb hatással bíró zenekar”. Ez a lemezük 1978-ban jelent meg, a legnagyobb példányszámban elkelt sorlemezük lett, az USA-ban hatszoros platina státuszt ért el. Az albumról a Miss You jelent meg először kislemezen, ami, köszönhetően erősen diszkós hangzásának, amerikai listavezető lett. További ismert dalok a Far Away Eyes country ballada, a Beast of Burden és a Shattered. Részben egy válasz a punkra, gyors, erős dalokkal, rock 'n roll gitártémákkal.

 

Celtic Woman: Songs from the Heart

A 2010-ben megjelent album a nőkből álló formáció ötödik lemeze. Az őt előadó a kelta zenei világot elegyíti éteri muzsikával, illetve modern számok feldolgozásával egyaránt, melynek eredménye egy katartikus világzenei élmény. Celtic Woman ugyanolyan könnyedséggel nyúl mitikus népdalokhoz, és ismert énekekhez, mint az elmúlt évtizedek zseniális szerzeményeihez

Syrius: Fáradt a Nap

A Syrius a magyarországi rocktörténet egyik legfontosabb együttese. Különös tekintettel a zenekar 1969-től 1973-ig működő második formációjára, mely pályafutásának zenitjét jelentette. E korszakukban a legmodernebbnek számító fúziós (prog rock / jazz rock) zenében világszínvonalú kompozíciókat adtak elő. Ehhez persze nagymértékben hozzájárult a szaxofonos zenekarvezető Baronits Zsolt kivételes szervezőkészsége, hiszen a Syrius bármely felállásában közreműködő aktuális társak a hazai muzsikusok színe-javából verbuválódtak. Olyan kiemelkedő tehetségekről beszélünk, akik a Syrius előtti és utáni munkásságukkal is bizonyítottak tehetségükkel, s öregbítették a magyar zene jó hírnevét.

Caramel: Epicentrum

A lemez címe többjelentésű. Utalhat az ember epicentrumára, azaz a szívére, az érzelmekre, hogy mennyire fontos, hogy az érzéseinket meg tudjuk élni és ki tudjuk mutatni, de az élet igazi lényegét is érthetjük az epicentrum szó alatt. Ugyanis jellemző, hogy homokba dugjuk a fejünket, hajszoljuk értelmetlenül az anyagi javakat, közben pedig elmegyünk a valóban fontos dolgok mellett. De ha a szó szótári jelentését nézzük, úgy is megállja a helyét, mint a földrengés kiindulási helye, egy energiarobbanás forrása. Tulajdonképpen mindenki megtalálhatja benne a saját értelmezését – mondja legújabb, immáron hatodik lemezéről az előadó.